ANLAYARAK HIZLI OKUMA EĞİTİM PROGRAMI

 

EĞİTİMİN HEDEFİ

Anlayarak Hızlı Okuma Eğitim Programımızın ana kaynağı, kurucumuz Uzm. Psikolojik Danışman Utku NEFESOĞLU'nun Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından kabul edilen "Anlayarak Hızlı Okuma Eğitim Programı" konulu yüksek lisans tezidir.

Utku Nefesoğlu bu teknikleri kullanarak ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği'ni kazanmıştır.

  • İleri okuma teknikleriyle kişinin anlayarak okuma hızını % 100'ün üzerinde artırmak, bütünsel algısını ve konsantrasyonunu geliştirmek, soru çözme hızını artırmak; öğrencinin TYT - AYT - Yeni LGS-  ALES - KPSS'de rekabette fark oluşturmasına ve puanının yükselmesine katkı sağlamak.
  • ÖSYM ve MEB'nin yaptığı sınavlarda, dünya genelinde yapılan PISA sınavları gibi, öğrencinin kendini şu 3 alanda mutlaka ileri düzeyde geliştirmesi gerekir : Yüksek Düzeyde Anlama, Akıcı Okuma ve Doğru Yorumlama.
  • Konuyu bilmek madalyonun sadece bir yüzüdür; madalyonun diğer yüzü anlayarak akıcı okumak ve doğru yorumlamaktır.

 

    Eğitimin İçeriği

     

    TEMEL KAVRAMLAR : ANLAYARAK HIZLI OKUMA

    •Stratejik ve Rekabetçi Bir Unsur Olarak : Anlayarak Hızlı Okuma

    •Yaşam Başarısı ve Anlayarak Hızlı Okuma ilişkisi

    •Bireysel Performans Ölçümü : Okuma - Anlama ve Soru Çözme Hızı

    •Okuma ve Anlama Süreçleri

    •Göz – Beyin Potansiyeli

    •Anlayarak Hızlı Okuma Eğitiminin Kısa ve Uzun Süreli Yararları

     

    ANLAYARAK HIZLI OKUMA TEMEL UYGULAMALARI

  • Göz Kaslarının Güçlendirilmesi Temel Egzersizleri

•Bütünsel Algının Artırılması Temel Egzersizleri

•Dikkat Süresinin Kontrolü

•Problem Çözme, Düşünme Egzersizleri

 

GRUP ÇALIŞMASI

• Öğrenilen çalışmaların içselleştirilmesine yönelik grup çalışmaları

 

ANLAYARAK HIZLI OKUMA GELİŞTİRİLMİŞ  TEKNİKLER

•Göz Kaslarının Güçlendirilmesi Geliştirilmiş Egzersizler

•Bütünsel Algının Artırılması Geliştirilmiş Egzersizler

•Dikkat Süresinin Kontrollü Geliştirilmesi

•Problem Çözme, Düşünme Geliştirilmiş Egzersizler

 

STRATEJİK SORU ÇÖZME TEKNİKLERİ

•Öğrencilerin Yanlış Yapma Neden ve Sonuçları

•Okuma Hızının Yanlış Yapmaya Etkisi

•Hızlı ve Doğru Soru Çözme Stratejileri

•Öğrenme Stratejileri

 

Programın Süresi

•10 Ders Saati 

 

Eğitim Yöntemi
• Uygulama

• Sunum

• Örnek Olay Analizleri

Kayıt : 0 232 465 01 41 - 0 532 724 02 82

 

Neden anlayarak hızlı okumalıyım?

 

Hızlı okuman için birçok nedeni var. Kariyerin için, eğitimin için, bilgi ve kültür seviyen için... Anlayarak hızlı okuma senin için
anahtar bir rol oynuyor. İşte hızlı okuma öğrenmeyi gerektiren nedenlerden bazıları:

* Hızlı okumayı öğrendiğinde aynı süre içerisinde daha fazla okuma olanağı bulacaksın.

* Böylece zamandan kazanmış olacaksın.

* Daha iyi anlayacak ve okuduklarını daha iyi hatırlayacaksın.

* Bilgi dağarcığını artırma konusunda herkesten bir adım önde olacaksın. Kısa zamanda çok şey okuyup anlayarak daha geniş bilgi sahibi olacaksın.

* Çağımızda hızla gelişen yenilikleri hızlı okuma alışkanlığın sayesinde yakından takip edebilecek, öğrenim hızını ve bilgi seviyeni artıracaksın.

* Hızlı okuyarak zihin hareketlerini hızlandıracak ve karar verme işlemlerini çabuk geliştireceksin.

 

Okumayı yavaşlatan nedenler nedir ve bu nedenler nasıl ortadan kaldırılır onlara bir göz atalım:

 

* Sesli okuma, okuyucuyu bir hayli yavaşlatıyor. Dudak kıpırdatarak okuma yaptığında aynı anda dudağını, gözlerini, dilini, boğazını, kulağını ve zihnini kullanırsın. Böylece okumaya odaklanma kapasiteni düşürürmüş olursun. 

* Bazen okuduğumuzu iyice anladığımızdan emin olmak için sözcükleri tane tane okuruz. Önündeki metinleri tane tane okumaya kalkarsan bu kez de okumaktan çabuk sıkılırsın ve gözlerin yorulur. Bu da okumayı yavaşlatan bir etken oluyor. Tek tek, tane tane okuma yapıldığında sözcükler arası boşluklar oluşur ve bu boşlukları beynimiz ilgisiz şeylerle doldurmaya başlar. Örneğin sözcük aralarında beyin hayal kurar, plan yapar, başka şeyler düşünür. Bu yüzden de okunulan şey anlaşılmaz. Konsantrasyon azalır. Bu engeli bütünsel bir yaklaşımla çözmek olası, kelimeleri tek tek görmek yerine, bütünsel olarak görmemiz gerekir.

* Tekrar tekrar geri dönüşler yapılarak okumalar da okuma hızını engeller. Geri dönüşler yaparak okumanın  nedeni de okuduğumuzu anladığımızdan emin olmak olabiliyor.

* Bazen okuduğumuz şeyin aslında nelerden bahsettiğini hiç bilmeden okumaya başlarız. Aslında sadece gözlerimiz sözcükler üzerinde geziyordur. Okumaya başlamadan önce okuduğumuz şey hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Neden bu metni okuyoruz? Bu metin bize ne diyor? Ana fikri nedir? … tüm bunları bilirsek daha etkin bir okuma gerçekleştiririz.

* Sòzcük dağarcığının yeterli olmaması da okumayı ve anlamayı yavaşlatır. Okuduğumuz şeyler beynimizde var olan bilgiler ile örtüşmezse okuduklarımız havada kalır ve beyin bunları bir bilgi olarak kapısından içeri almaz. Bu yüzden sözcük dağarcığının genişletilmesi önemlidir.

 

Nasıl çabuk okuyabilirsin?

 

Çabuk okuma alışkanlığı elde edebilmek için gözümüze sürat ve çeviklik kazandırabiliriz, böylece sözcükleri tanıma hızımız artacaktır. Görme alanını geliştirmek, bu alandan tam olarak yararlanmak, okumada edinilen kötü alışkanlıklardan kurtulmak, okumada göze ritim kazandırmak çabukluğu artıracak eylemlerdir.

Kültürlü bir insan olmanın en etkili yolu okumaktır. Zamanın çok kısıtlı olduğu çağımızda hızlı okuma tekniklerinin öğrenilmesi zorunlulluk haline gelmiştir. Bu çerçevede kurumumuzda verilen eğitimler doğru bir yöntemle ve düzenli çalışmayla kişinin anlayarak okuma hızını (kişiye göre) 2 ile 4 kat artırabilir.

 

TYT - YKS - Yeni LGS - ALES'te çok daha yüksek puan alabilirsiniz
 

Hızlı okuma ile ilgili belki de en kritik konulardan birisi zamandır. Birçok insan hızlı okumaya ayıracağı zamanı ders çalışmak için ayırmanın daha doğru olduğunu düşünür. Özellikle TYT - YKS - Yeni LGS, ALES gibi sınavlara hazırlanan insanlar bütün zamanlarını sadece bu sınavlara ayırmak isterler. Aslında bu doğru bir davranış değildir. Örneğin, başka bir şehre giderken şehirlerarası otobüslere binmek için önce aksi yönde bile olsa terminale gidersiniz. Benim terminale gitmekle kaybedecek zamanım yok, yürüyerek yolum devam edeyim demezsiniz. Çünkü bilirsiniz ki terminale gitmekle kaybettiğiniz zaman otobüsünüzün hızı sayesinde kazanacağınız zamanın yanında önemsiz kalacaktır. Benzer şekilde Hızlı Okuma için ayırdığınız zamanın kat kat fazlasını hızlı okmanız sayesinde sonradan kazanacaksınız. Üstelik hızlı okuma alıştırmaları günde en fazla bir saatinizi alacak. Bunun dışında kalan zamanızı ders çalışmak için kullanabileceksiniz.
 

Ayrıca hızlı okumanın anlama becerisini azaltmadığı aksine artırdığını belirtmek gerekiyor. Normal hızla okuyan bir kişi dakikada 200 sözcük okuduğunda bunun %60′ını aklında tutabilirken hızlı okuyan bir kişi dakikada 400 sözcük okuduğunda okuduğunun %80′inden fazlasını hatırlayabilir. Bunun sebebi ise, daha hızlı okuduğunuzda beyin konunun bütünlüğünü daha kolay kavrar, siz de zaman ve enerji kazanmış olursunuz. Bu sayede özellikle zaman problemi yaşadığınız sınavlarda okuma hızınızın artmasına bağlı olarak anlama ve kavrama hızınız da artar.
 

Her yaşdan katılımcıya hitap eden eğitimleriniz ve uzman eğitmenlerimiz  sayesinde siz de hazırlandığınız sınavlarda rakiplerinizin önüne geçeceksiniz.

** Anlayarak Hızlı okuma Eğitim Programımızın ana kaynağı, kurucumuz Uzm. Psikolojik Danışman Utku NEFESOĞLU'nun Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından kabul edilen yüksek lisans tezidir.

 

Hemen Kayıt ve Bilgi : 0 232 465 01 41
 

 

 

 


0 232 465 01 41

MartNisan 2024Mayıs
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

 

facebook twitter instagram